Jäsenhuone|Työhuone

Kilpailujärjestelmä, -säännöt ja -lisenssit

Kilpailujärjestelmä

 

Suomen Ratsastajain liiton kilpailujärjestelmä uusiutui 1.1.2015 alkaen.

Kilpailujärjestelmän laajemman kuvauksen löydät SRL:n sivuila osoitteesta http://www.ratsastus.fi/kilpailut/kilpailujarjestelman_kuvaus

Kilpailuista ei puhuta enää alue- ja kansallisina kisoina vaan kisat on jaettu tason mukaan I - V tasolle.

 

Kilpailutasot

 

I-TASO
Kilpailuharjoitus on tarkoitettu oman tallin asiakkaille tai seuran jäsenille. Kilpailuharjoituksessa luodaan kilpailutilanteen mukaiset olosuhteet ja käytetään pätevyyden omaavia toimihenkilöitä, joista vähintään yhdellä on voimassaoleva toimihenkilölisenssi. Tuloksia ei tarvitse julkaista eikä virallista tulospöytäkirjaa tehdä. Ratsukolle voidaan antaa mahdollisuus uusia koko suoritus tai osa siitä. Kilpailuluokkien arvosteluperusteet voidaan määritellä tarkemmin kilpailusäännöissä. Palkintoja ei tarvitse jakaa. Kilpailuharjoituksia voivat järjestää ratsastusseurat, tallit ja hevosalan yritykset. Kilpailuharjoituksissa kypärän käyttö pakollista, mutta asu on muuten vapaa. Kilpailijalle suositellaan SRL:n jäsenyyttä tai Green Cardia vakuutusturvan varmistamiseksi

I-TASO
Seurakilpailut on tarkoitettu ensisijaisesti oman seuran ja lähialueen seurojen jäsenille. Osallistumisoikeus on kaikilla SRL:n jäsenillä tai kutsussa mainittujen seurojen jäsenillä. Kilpailun toimihenkilöinä tulee olla voimassaolevan toimihenkilölisenssin omaavat tuomarit ja ratamestarit. Lisenssiratamestarin sijaan voidaan myös käyttää liiton standardiratoja. Kilpailuissa suositellaan jaettavaksi esinepalkintoja. Ratsukolle voidaan antaa mahdollisuus uusia koko suoritus tai osa siitä. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset. Seurakilpailuita voivat järjestää SRL:n jäsenseurat ja SRL:n kanssa kilpailujärjestämisoikeudesta sopimat tahot. Seurakilpailuissa kypärän käyttö on pakollista, muuten asu vapaa, paitsi vaativissa kouluratsastusluokissa, joissa käytetään virallista kilpailuasua. Kilpailijan tulee olla SRL:n jäsen, Green Card ei riitä.

E-lupa tarvitaan, mikäli ratsastaja haluaa kvaalautua II-tasolle. Kvaaleja järjestetään I-tason yhteydessä, ja ne mainitaan AINA kilpailukutsussa. Kvaali tarkoirtaa, että ratsukolla pitää olla kilpailuissa I-tasolta 2 suoritusta 90cm tasolta max 8 virhepisteellä perusradalta (arvioinnilla 367.1 tai A.1.0), jos haluaa kilpailla esteillä II-tasolla. Kouluratsastuksen osalta seura ja mahdollisuuksien mukaan kilpailuja arvioiva kilpailujen tuomari tekevät arvioinnin ratsastajan kyvyistä siirtyä II -tasolle.


II-TASO
II-tason kilpailut ovat avoimia kaikille D-kilpailuluvan omaaville ratsastajille ja hevosille, joiden vuosimaksu on maksettu kyseiselle kaudelle. Hevosilla tulee olla voimassaoleva hevosinfluenssarokotus. Kilpailun toimihenkilöinä tulee olla voimassaolevan toimihenkilölisenssin omaavat tuomarit ja ratamestarit. Eläinlääkärin ja lääkärin / ensiapuhenkilöstön läsnäolo vaaditaan lajisääntöjen määritelmän mukaan. Kilpailuissa jaetaan raha- ja /tai esinepalkintoja kilpailukutsussa mainituin perustein. Aluekohtaisen kilpailukalenterin ylläpidosta vastaa kukin alue ja kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset sekä ylläpidetään rankingseurantaa. II-tason lpailuita voivat järjestää SRL:n jäsenseurat ja SRL:n kanssa kilpailujärjestämisoikeudesta sopimat tahot. Kilpailijan tulee olla SRL:n jäsen.

III-V TASO
Kilpailut ovat avoimia kaikille A- tai B -kilpailuluvan omaaville ratsastajille ja hevosille, joiden vuosimaksu on maksettu kyseiselle kaudelle, ja jotka ovat Suomen Hippoksen tai SRL:n kilpailurekisterissä. Hevosilla tulee olla voimassaoleva hevosinfluenssarokotus. 
Poneilla tulee olla voimassaoleva mittaustodistus. Kilpailun toimihenkilöinä tulee olla voimassaolevan toimihenkilölisenssin omaavat tuomarit ja ratamestarit. Eläinlääkärin lja lääkärin / ambulanssin läsnäolo vaaditaan lajisääntöjen määritelmän mukaan. Kilpailuissa jaetaan raha- ja/tai esinepalkintoja kilpailukutsussa mainituin perustein. Kansallisen kilpailukalenterin ylläpidosta vastaa SRL. III-V -tason kilpailuiden järjestämisoikeus anotaan edellisvuoden lokakuun loppuun mennessä. Kilpailuista julkaistaan viralliset tulokset sekä ylläpidetään rankingseurantaa. 
III-V tason kilpailuita voivat järjestää SRL:n jäsenseurat ja SRL:n kanssa kilpailujärjestämisoikeudesta sopimat tahot. Kilpailuissa käytetään virallista kilpailuasua. Kilpailijan tulee olla SRL:n jäsen.

KANSAINVÄLISET KILPAILUT
Suomen Ratsastajainliitto voi järjestää yhteistyössä jäsenseurojensa tai muiden sopimustahojen kanssa kansainvälisiä kilpailuita Suomessa. Kansainväliset kilpailut anotaan kansainväliseltä liitolta (FEI) edellisvuoden syyskuun alkuun mennessä. Tavoitteena on vähintään kahden kansainvälisen kilpailun järjestäminen Suomessa vuosittain. Kilpailijalla tulee olla voimassaoleva kansainvälinen kilpailulupa ja hänen tulee olla rekisteröitynyt kansainvälisen liiton ratsastajarekisteriin. Hevosella tulee olla voimassaoleva kansainvälinen kilpailupassi ja sen tulee  olla rekisteröity kansainväliseen hevosrekisteriin. Lisäksi hevosella tulee olla  ansainvälisten sääntöjen mukainen voimassaoleva hevosinfluenssarokotus. Ponien korkeus on enintään KV liiton hyväkymä ponin enimmäiskorkeus (mittaustodistuksia ei ole, vaan ponit voidaan tarkistusmitata kansainvälisissä kilpailuissa). Ratsastaja ei voi itse ilmoittautua kansainvälisiin kilpailuihin, vaan osallistumisoikeudesta ja kilpailuun ilmoittamisesta vastaa SRL. Kilpailijan tulee olla SRL:n jäsen.

 

Kilpailuluvat 1.1.2015 alkaen

Kilpailuluvat

 

Ratsastajain kilpailuluvat löydät http://www.ratsastus.fi/kilpailut/kilpailuluvat -sivuilta.

 

Kilpailujen avoimuus kotimaisissa kilpailuissa

 

Kilpailut voivat olla avoimia kaikille tai osallistumisoikeutta voidaan rajoittaa koskemaan vain kilpailukutsussa mainittua ryhmää. Kilpailukutsun perusteella rajoitettavat ryhmät ovat mm:


* Poniratsastajat: ratsastaja, joka täyttää 16 vuotta saa kilpailla ponilla kalenterivuoden loppuun. Ponin korkeus enintään 148 cm.
* Iso poni: 140,1 - 148 cm
* Pieni poni: alle 140 cm (valjakkoajossa 120 cm ja alle). Esteratsastuksessa pienet ponit hyppäävät tasoituksella. 4 - 6 estettä lasketaan pienille poneilla ja sarjavälit lyhennetään.
* Lapsiratsastajat: 12 - 14v. Kilpailuoikeus hevosilla kansallisiin luokkiin, mikäli kutsussa ko luokka avoin myös lapsiratsastajille. Ratsastaja saa kilpailla 14 v täytettyään kalenterivuoden loppuun lapsiratsastajana.
* Juniorit: 14 - 18 v. Ratsastaja saa kilpailla 18 v täytettyään kalenterivuoden loppuun juniorina.
* Nuoret: 16 - 21 v. Ratsastaja saa kilpailla 21 v täytettyään kalenterivuoden loppuun nuorena ratsastajana.
* Seniorit: 18 v - ja vanhemmat
* Hevoset: 4 v vain aluetaso ja noviisiluokat, 5- ja 6-vuotiaat hevoset. Voidaan rajoittaa vain yhden ikäryhmän kilpailuksi. Kansallisissa kilpailuissa avoin nuorille hevosille on rajattu koskemaan 5- ja 6-vuotiaita hevosia. 4 v hevonen ei saa osallistua kansallisiin luokkiin.
* Kutsun avulla voidaan myös rajata osallistumisoikeutta aikaisempien saavutusten perusteella: Esim. avoin kansallisissa kilpailuissa kilpailemattomille ratsastajille; avoin aluekilpailuissa sijoittumattomille ratsukoille jne.

Kilpailusäännöt

 

Lajikohtaiset kilpailusäännöt löydät http://www.ratsastus.fi/kilpailusaannot sivuilta.

Huomoithan, että 1-tasolla (entinen seurakilpailu) tarvitset E-luvan, lue lisää E-luvasta  http://www.ratsastus.fi/ratsastajan_kilpailuluvat/prime101.aspx

 

Hevosen vuosimaksu ja rokotukset

 

Muistathan, että 2-tasolta ylöspäin hevosellasi tulee olla SRL vuosimaksu maksettuna. Voit tarkastaa hevosesi vuosimaksun tilanteen ja noutaa ohjeet maksua varten osoitteesta http://bit.ly/ratsujenvuosimaksut