Kilpailuiden järjestämisestä

Kilpailuiden järjestämisestä:

Tiesitkö, että seuratason kilpailuihin tarvitaan aina vähintäänkin:

kilpailupaikka (maneesi tai ulkokenttä), joka on seuran käytössä koko kilpailupäivän ja usein myös edellisen illan. Kullakin tallilla on omaa ratsastustoimintaa, joten seura tekee kilpailuihin liittyvät kisapaikkavaraukset tallien ehdoilla. Kilpailujen järjestäminen ei aina myöskään tämän seurauksena onnistu, vaikka etukäteen kisakalenteria suunnitellaankin

kilpailujen tuomarin, koulu tai este. Tuomari, esimerkiksi kouluratsastuskilpailujen osalta, tarkoittaa tuomarin kutsumista Oulusta tai Kemi-Tornio suunnalta. Kilpailut järjestetään, mikäli se tuomarin aikatauluun sopii tai tuomarin käytön kustannukset eivät suurelta osin ylitä kilpailuista saatavaa tuottoa. Estepuolelle on hyvä tilanne, koska seuralla on oma estetuomari, jota voidaan käyttää maksutta, mikäli aikataulu ja muut kilpailuihin liittyvät käytännön asiat etenkin kisapaikka järjestyvät.

kisabudjetti, joka koostuu pääasiassa tuomarin ja ratsastustallin kustannuksista. Kilpailuista seuralle tulevat kustannukset tulee peittää lähtömaksuilla. Kilpailubudjetista esimerkiksituomarin matka- ja päivärahat Torniosta – Rovaniemelle ja takaisin ovat 149 €. Jos kisoissa on lähtömaksuja 12 startin verran ja yksi startti maksaa osallistujalle 10 € ovat tulot seuralle kilpailuista yhteensä 120 €. Näin ollen seuralle kilpailuista jää miinusta 29 €.

toimihenkilöitä. Tarvitsemme kilpailujen järjestämiseen osallistuvia toimihenkiloitä. Koulukisoihin tarvitsemme vähintäänkin 5-8 vapaaehtoista (2 tuomarin avuksi, 2 kanttiiniin ja kansliaan, 1 turvallisuudesta huolehtimaan sekä henkilön kilpailukutsujen ja muun käytännön asioiden hoitamiseen).Tarvitsemme lisäksi kentän / maneesin pohjan kunnostustöihin talkooväkeä. Estepuolella toimihenkilöiden tarve on vieläkin suurempi (6-10), koska esteradalle tarvitsemme rakentajat (ratamestari ja talkolijat), ratahenkilökuntaa kisojen ajaksi turvaamaan ratsukoiden turvallisuutta ja radan kuntoa. Myös Ilman hevostallien kalustoa, kenttää tai maneesia estekisojen järjestäminen on täysin mahdotonta.

Sopivan ajan kilpailujen järjestämiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että tallilla ei ole saman aikaisesti päällekkäin kilpailun kanssa valmennuksia tai muuta omaa toimintaa tai kilpailuja. Jos näin on, seuran kilpailuja on siirrettävä.

Riittävän määrän osallistujia. SRL:n koulu- ja esteratsastussäännöissä on määritelty, kuinka monta osallistujaa per luokka tulee olla, jotta kilpailut järjestetään. Tässä tosin seurat voivat tehdä poikkeuksia harjoitus- ja seuratasolla, mutta usein osallistujia on niin vähän, ettei kilpailujen järjestäminen ole taloudellisesti kannattavaa. Eli kulut ovat suuremmat kuin kilpailuista tuleva rahallinen tuotto seuralle.

Ja paljon muutakin – kannustavan yleisön – terveet ja vireessä olevat hevoset ja ennen kaikkea hyvän yhteishengen!

Kilpailuja järjestetään sen vuoksi, että kukin ratsastuksen harrastaja voisi edetä harrastuksessaan omalla tasolla, siirtyä askeleen eteenpäin ja tuntea onnistumisen iloa yhteistyössä hevosen kanssa.